Thursday 30 August 2012

Beas Vegeterian Dhaba: Vše

Dnes, jako téměř každý týden, jsem byla na obědě v naší zdravé restauraci, jak jí říkáme v práci - indické bufeto-restauraci Beasu (Beas Vegeterian Dhaba - kde Beas je indická řeka, a dhaba = indická pouliční restaurace). Chodíme do Beasu v Karlíně (u metra Křižíkova), ale poboček je hned několik: Dhaba Týnská, Dhaba Vladislavova a Dhaba Bělehradská, a nově Na Pankráci. Takže o popularitě asi netřeba mluvit: když na karlínskou pobočku přijdeme okolo 12, tak už je fronta až ven a oční rvačka o místa (kde si člověk sedne bez jídla a rezervuje tak vzácná volná místa mezitím co jejich kamarádi stojí frontu -Vy jste právě zaplatili a nemáte si kam sednout = taky to nesnášíte?). Naučili jsme se s kolegy tedy chodit dřív na oběd, když nechceme čekat ve frontě a bát se o místa.


Jak dál (asi) prozrazuje jméno, tak restaurace je vegeteriánská (to znamená pro všechny pseudo vegeteriány, že je to dokonce bez ryb a drůbeže) a na internetu dokonce píšou, že ani vajíčka nepoužívají. Restaurace je ve stylu švédského stolu, kde si na kovový tácek naberete kolik toho chcete a poté se tácek zváží a platíte adekvátně. Dále mimo váhu jsou různé dezerty, lassi (indické husté jogurtové pití, může být ochucené, sladké a také slané - na rovinu, slané je pro odvážlivce) a další nápoje. Voda je zdarma!

Na výběr pro váhu jsou vždy dvě ryže, různé curry (husté omáčky) s luštěnínami, špenátem, lilkem, paneer sýrem.. dále mají brambory, těstoviny či plněné lilky, různé saláty (jsou opravdu výborné), a hodně chutne na výběr.. Musím říct, že nikdy jsem nenarazila na nic špatného, akorát jednou něco bylo překořeněné, ale od té doby se to neopakovalo. Jídlo je opravdu dobré, neplave v oleji, či není pálivé, jak se někteří možná bojí.. je to chutné, lehčí indické, vegeteriánské a hlavně čerstvé jídlo, které se dá jíst každý den. Za množství na tácku na obrázku jsme platili vždy cca 100-115kč. (tip: ovoce je nejtěžším táckovým elementem). Někdy s menším hladem to bylo za 85kč, ale já neumím moc odhadnout kolik toho sním, takže většinou cca 110kč platím.



V Londýně mi indická kuchyně zachutnala, zvykla jsem si na těžké, masové curry (mmmmm, nebo saag paneer, ten mají v Beasu někdy) a tak i naučila milovat jehněčí maso, zkoušela jsem různé zajimavosti a regionální speciality, což mě bavilo. Beas nabízí postačující výběr, který se moc neoběňuje, ale zároveň neunaví ani bláznivé kolegy, kteří Beas navštěvují 3-4x týdně. Restaurace má venkovní sezení, což je super pro kancelářské krysy (moc Rejoice-fandů tu nehledejte, sorry), a dále je zajimavá i nástěnka s různými fajnšmekrovinama. Hodinu před zavíračkou mají 30% slevu na vážené jídlo.. tak to se mi samozřejmě moc líbí.


Jděte do nejbližší pobočky alespoň nakouknout, prozkoumat a ochutnat. A jeste-li zastánci každodenního masa, tak si dejte konečně pohov, nikoho to stejně nezajímá :) a vyzkoušejte něco nového - hlad mít určitě nebudete.

No comments:

Post a Comment